SÄKERHET

ALLMÄNT

Kaniner brukar älska att få springa utanför buren och utforska varje hörn, högt som lågt. Det innebär att man måste kaninsäkra platsen som kaninen ska vara på innan om man har den utsläpt.

INOMHUS

Eftersom dem är väldigt nyfikna av naturen brukar dem testa sig fram genom att gnaga. Därför måste man avlägsna sladdar och annat skadligt runt ytor där kaninen kan komma åt, man kan också lägga in sladdar i speciella sladdskydd. Även växter som kan vara skadliga bör också avlägsnas så att kaninen inte kan komma åt dem.

Dem är väldigt smarta och har dem en gång varit på ett ställe där dem inte får vara, är det nästan som om dem gör allt för att just vara där. Men ett säkert rum där dem kan få springa runt fritt och leka uppskattas verkligen, och det är inte bara dem som har kul, det är väldigt underhållande att se på också.

UTOMHUS

När kaninen bor utomhus och man vill ha den lös är det viktigt att tänka igenom vissa saker. Är din kanin tillräckligt tam för att kunna gå fram till och bära upp utan att den i snabba ryck springer ifrån dig? Om inte så bör den inte få springa fritt ute i det fria.

En rasthage är ett bra alternativ! Den kan aldrig bli för stor och ju större desto mer uppskattas den av kaninen. Det man ska tänka på är dock att kaniner är goda hoppare så man bör ha ett staket/stängsel med en tillräcklig höjd. Till min dvärgvädurar används vanliga kompostgaller vilket funkar bra för dem.

En annan sak att tänka på är att kaniner älskar att gräva. Så om man inte vill att kaninen ska gräva sig ut, och för att rovdjur inte ska kunna gräva sig in, så kan man placera ett nät på marken i rasthagen. Vill man så kan man även gräva ner det ett par cm under jord.

Även rovfåglar och andra djur från skyn är ett hot för kaniner som befinner sig i det fria. Det kan man lätt åtgärda genom att bygga ett lock med nät över hagen eller på något annat vis "skärma av himlen".

Tänker du på dessa saker så borde du få behålla din vän ett bra tag till!