PÄLS, KLOR & TÄNDER

PÄLS

Kaninen sköter själv om sin päls väldigt bra. Kaninen reglerar själv sin päls efter den temperatur som den lever i, och det är därför vanligt att utomhuskaninernas päls är mycket tjockare än innekaninernas.

De två hårtyper som kaniner har kallas för Ullhår och täckhår.
Ullhåret är det som främst sitter bakom öronen och i nacken. De övriga håret är täckhåret som är lite tjockare. Är din kanin långhårig är det bra om du borstar den med jämna mellanrum för att förhindra att tovor uppstår.

Alla kaniner fäller i perioder och då brukar det pågå under cirka 3 månader alternativt under olika tillväxtfaser i kaninens liv.

Att bada sin kanin behövs inte då kaninen sköter om sin päls bra själv under förutsättning att miljön den lever i är bra. Din kanin kommer förmodligen inte heller att tycka om att bli badad..

Klor

Något som är väldigt viktigt för kaninens hälsa är att man klipper deras klor med jämna mellanrum och att man ser till så att deras tänder inte blivit för långa! Det finns klotång att köpa i de flesta djuraffärer för dig som vill klippa klorna på din kanin hemma. Om du själv inte vill klippa ditt husdjurs klor så brukar det gå att göra hos uppfödare eller i en zoobutik för en liten summa. Väljer du att klippa klorna hemma så se upp så att du inte klipper i kaninens pulpa eftersom det gör ont på kaninen! Om du skulle råka klippa i pulpan kan du lägga på lite Blodstopp för att enkelt stoppa blödningen.  Blodstopp är ett pulver som oftast går att få tag på hos närmaste återförsäljare av djurtillbehör.

Tänder

Kaninens tänder slipas i vanliga fall ned naturligt. Gör dem inte det beror detta troligtvis på en felaktig utfodring och skötsel eller så är det en medfödd defekt. Är den medfödd så visar det sig inom ett halvår efter att kaninen kommit till världen. Efter det är det miljön som påverkar. En seriös kaninuppfödare har ofta garanti mot ärftliga bettfel, och du brukar kunna byta kanin om du märker att kaninens tänder inte är som dem ska.