MILJÖN

BURENS STORLEK

Det finns lagstadgade minimimått för kaninburar. Har man en kanin som väger max 3 kg måste buren vara absolut minst 100 x 50 cm. En mellanstor kanin (3-5 kg) måste ha en bur som är 100 x 70 cm och de allra största kaninerna över 5 kg kräver en storlek på 100 x 90 cm. Tänk på att detta är minimått, för stort kan det aldrig bli! Alla djur mår bra både fysiskt och psykiskt av att röra på sig.

BURENS BOTTEN & UNDERLAG

Burbotten får enligt lag inte bestå av galler och det är viktigt att man har ett bra underlag som inte sliter bort kaninens skyddande päls på tassarna. Risken för hudskador och besvärliga infektioner på fotsulorna är då stor. Ett bra och enkelt underlag är att ha spån i botten som suger upp och sedan ett lager halm. Om man inte har en toalåda kan man komplettera med papperspellets eller någon annan typ av uppsugande strö i toahörnan. Halmen ger ett mjukt och luftigt  underlag som kaniner tycker om att gräva i och leka med.

Tänk på att eventuellt strömaterial ska vara organiskt och inte damma!

Det är viktigt att byta underlaget ofta. Ströet i toalådan eller hörnan måste bytas dagligen och övrigt underlag minst en gång i veckan. Om man slarvar med hygienen kan kaninen bli sjuk av de starka och frätande ammoniakångorna från urinen.

BURENS INREDNING

Kaninen måste enligt lag ha en sitthylla som de kan hoppa upp på. Dessutom skulle de uppskatta att ha ett hus, ett rör eller annat som den kan krypa in i om den vill gömma sig.

Lite aktivitetsleksaker kan också vara på sin plats, t.ex. färska grenar att gnaga på eller en foderboll.