INNE ELLER UTE?

SOMMAR & VINTER

Tamkaniner kan leva i bur både inomhus och utomhus. Dock kommer det att bli lite skillnad på skötsel av djuret och på hur djuret reagerar beroende på om du väljer att ha kaninen inomhus eller utomhus. En del kaninägare väljer att ha kaninen inne på vintern och på sommaren får den vistas i en utebur. Tänk dock på att sätta ut djuret/djuren under sommaren då det är varmt i luften. Detta gör att kaninen eller kaninerna kommer att vänja sig vid kylan då det sakta men säkert blir kallare i luften.  
Nedan finner du lite information om respektive val.

INNOMHUS

Fördelar med att ha din kanin inomhus är att den snabbare blir tam och social med dig och din familj. Du kommer snabbt att märka hur roligt det är att ha kaninen fri ute i lägenheten och hur mycket kul man kan ha tillsammans med djuret. Placerar du kaninens bur där ni i familjen ofta håller till, kommer den umgås med er hela tiden. Tänk dock på att buren inte ska stå i direkt solljus eller i drag. En annan fördel med att ha din kanin inomhus är att du slipper gå ut i kylan på vintern då du måste pyssla om kaninen.

UTOMHUS

Fördelen med att hålla kaninen utomhus är att den får riklig tillgång till frisk luft och UV-strålning från solen, det är lättare att ha en riktigt stor bur som ger kaninen frihet att motionera samt att kaninen kan få möjlighet att beta på marken.

Om någon i familjen plötsligt visar sig vara allergisk mot pälsdjur så är detta det bästa alternativet. Om du väljer att ha en utomhuskanin är det ofta bättre att skaffa två djur. Då kan dem hålla varandra sällskap, och under vintern kan dem hjälpas åt att hålla värmen tillsammans. Tänk dock på vilken kombination man sätter ihop vad gäller kön!

Nackdelarna är att det är svårare att ha uppsikt över kaninen och att den dagliga kontakten blir mindre. Det är viktigt att du inte glömmer bort kaninen bara för att den bor utomhus, och att den månad efter månad får sitta i buren utan att komma ut och motionera!